Många båtar tillverkas av PVC-väv, men det finns också båtar gjorda av andra material som t.ex. hypalon och neopren. PVC-väv har en lägre kostnad och det är inte lika hållbart som andra material men finns även den i olika kvalitéer, för ökad livslängd är det en fördel att ha en väv med extra UV-skydd. Hypalon är ett mycket hållbart material som används ofta till gummibåtar avsedda för yrkesanvändning, men det är också mer kostsamt. Neopren är ett annat hållbart material som används.

Viktigt att tänka på tillverkningstekniken när du väljer en gummibåt. Det finns båtar med så kallade multichamber-konstruktioner, vilket innebär att båten har flera separata luftkammare som gör den mer stabil och säkrare att använda. Gummibåtar med endast en luftkammare per ponton  är enklare och billigare att tillverka men medför en stor risk om olyckan skulle vara framme och någon av pontonerna läcker luft ute på sjön.
Är sömmarna limmade eller svetsade? Det kan du läsa om i ett separat inlägg.
Det är viktigt att titta på olika designer och fabrikat när du väljer en gummibåt. Vissa märken har rykte om sig att tillverka högkvalitativa båtar medan andra märken kanske inte har samma rykte. Jämför olika märken och modeller för att få en uppfattning om vad som passar dig bäst.

Slutligen, tänk på din budget när du väljer en gummibåt. Det finns båtar i alla prisklasser, så det finns något för alla. Men det är viktigt att komma ihåg att du oftast får vad du betalar för, det kan vara värt att spendera lite extra pengar på en bättre kvalitetsbåt.