Det finns olika typer av skrovform på uppblåsbara gummibåtar, såsom köl, plan och katamaran. Varje typ har sina fördelar och nackdelar, så det är viktigt att välja den som passar dina behov bäst.
Köl: Kölbåtar har en uppblåsbar köl under vattnet som ger båten en viss stabilisering. Ofta ett lite lägre pris. Detta kan vara bra för att fiska eller för att hålla båten på rätt kurs. Nackdelar med kölbåtar är att de kan vara svårare att manövrera i trånga utrymmen, den vandrar gärna från sida till sida vid bogsering, de är inte så stabila, de kan vara lite långsammare än andra båttyper.

Plan: Har en platt undersida och ingen köl, vilket gör dem lätta och snabba. De  är lätta att manövrera och kan vara bra för att utforska små vatten i lugnare vatten. Nackdelar är att de kan vara instabila och kan rulla lättare än kölbåtar, kan ta skada på botten när man kör upp på klippor m.m.

Katamaran: Katamaranskrov har två parallella skrov som ger båten hög stabilitet och gör den lätt att manövrera. Enklare att ta sig nära land och går fint i sjö. De kan vara bra för att fiska, dyka och håller båten på rätt kurs. Nackdelen är att de kan ha ett lite högre pris än andra båttyper.

Det är svårt att säga vilken typ av skrov som är den bästa eftersom det beror på vad du planerar att använda båten för. Det kan vara en bra idé att prova olika typer av gummibåtar och se vad som passar dig bäst.