Ut på äventyr med din gummibåt!

När du ger dig ut på äventyr med en gummibåt finns det några viktiga saker att tänka på:

  1. Säkerhet först: Se till att du har rätt säkerhetsutrustning, inklusive flytvästar för alla ombord, en pump för att hålla båten uppblåst och eventuellt en paddel/åror om motorn skulle krångla
  2. Kontrollera väderförhållandena: Undvik att ge dig ut om det är dåligt väder eller om det är risk för oväntade väderförändringar som starka vindar eller åska.
  3. Planera din rutt: Ha en tydlig plan för vart du ska paddla och hur långt du ska gå. Se till att du har koll på eventuella farliga områden eller strömmar som du bör undvika.
  4. Packa lämpligt: Ta med vatten och snacks, solskydd, en första hjälpen-kit och en mobiltelefon eller kommunikationsutrustning för nödsituationer.
  5. Respektera naturen: Var medveten om din omgivning och respektera miljön och dess invånare. Undvik att störa djurlivet och ta med allt skräp när du lämnar platsen.
  6. Meddela någon om vart du ska ge dig ut så att de känner till ditt äventyr.

Genom att följa dessa tips kan du njuta av ett säkert och roligt äventyr med din gummibåt!

2024-03-25T16:11:46+01:00mars 25th, 2024|Vanliga funderingar|

Varför ska jag välja en gummibåt med flera luftkammare?

En uppblåsbar gummibåt med flera luftkammare kan ha flera fördelar jämfört med en gummibåt med enbart en tub.

Här är några av de vanligaste fördelarna:

Ökad stabilitet: Flera luftkammare ger båten en ökad stabilitet och styvhet. Detta kan vara en fördel om du planerar att använda båten för fiske eller andra aktiviteter som kräver stor stabilitet.

Ökad säkerhet: Om en tub skulle gå sönder eller läcka luft kan en gummibåt med flera luftkammare fortfarande hålla sig flytande, medan en gummibåt med enbart en tub kan sjunka. Detta kan vara en fördel om du befinner dig långt från land eller om du befinner dig i en ogynnsam miljö.

Ökad komfort: Flera luftskott kan ge en mjukare och mer bekväm körkänsla än en gummibåt med enbart en tub. Detta kan vara en fördel om du planerar att använda båten för längre turer eller om du har passagerare ombord.

Det finns alltså många fördelar med att välja en uppblåsbar gummibåt med flera luftkammare, men det är också viktigt att tänka att säkerheten du får i en båt med flera luftkammare är ovärderlig om olyckan skulle vara framme.

Uppblåsbar gummibåt med flera luftkammare
2024-03-24T19:46:01+01:00februari 3rd, 2023|Vanliga funderingar|

Högtrycksdurk eller hård durk?

Ska jag välja hård durk, uppblåsbar durk eller en högtrycksdurk?

Det finns olika fördelar med olika typer av durkar för uppblåsbara gummibåtar. Här är några saker att tänka på:

Hård durk: En hård durk är gjord av plast, trä eller aluminium och är de har en hög vikt och mest stabila typen av durk. De är bra för att skydda båten mot skador, men
de kan vara svåra att förvara och transportera då de är otympliga.

Uppblåsbar durk: En uppblåsbar durk är gjord av PVC och har en gles drop stitch (små nylontrådar som håller ihop durken) och är lätt att rulla ihop och ta med sig. De är bra för att skydda båten mot skador, men de är inte lika stabila som hårda durkar och högtrycksdurkar.

Högtrycksdurk: En högtrycksdurk är gjord av PVC eller Hypalon och en drop stitch med hundratusentals nylontrådar som binder ihop durkens över och undersida, det är det som ger stabilitet tillsammans med det höga lufttrycket. Kan likställas med en hård durk. De är lätta att rulla ihop och ta med sig och ger båten god stabilitet och skydd mot skador.

Det är svårt att säga vilken typ av durk som är den bästa eftersom det beror på vad du planerar att använda båten för. Det kan vara en bra idé att prova olika typer av durkar
och se vad som passar dig bäst.

2023-02-03T21:31:08+01:00februari 3rd, 2023|Vanliga funderingar|

Skillnaden mellan en RIB och en roll up gummibåt?

RIB och roll up gummibåtar är två olika typer av uppblåsbara gummibåtar. Här är några skillnader mellan dem:

RIB: RIB står för Rigid Inflatable Boat, vilket innebär att båten har en hård skrovkonstruktion av aluminium, komposit eller andra material tillsammans med en uppblåsbar tub. Detta ger båten en hög kapacitet och stabilitet, men det gör den tyngre och mer komplicerad att transportera.

Roll up gummibåt: Roll up gummibåtar är uppblåsbara gummibåtar som kan rullas ihop när de inte används. Detta gör att de är lätta och enkla att transportera, men de kan ha lägre kapacitet och stabilitet än RIB-båtar. För dig som behöver kunna packa ihop din jolle i en väska. Jollen har en mjuk botten i gummibåts material som gör att du kan rulla ihop den och förvara den undanstuvad eller att enkelt kunna transportera den. Gör du det ofta kan du med fördel komplettera med en elektrisk pump.
Den uppblåsbara gummibåten är den jolle som blivit allra populärast att ha ombord på en större båt.

Det finns fördelar och nackdelar med båda typerna av uppblåsbara gummibåtar, så det är viktigt att tänka på vad du planerar att använda båten för innan du gör ditt köp.

2023-02-03T21:04:48+01:00februari 3rd, 2023|Vanliga funderingar|

Katamaranskrov, plan botten eller uppblåsbar köl?

Det finns olika typer av skrovform på uppblåsbara gummibåtar, såsom köl, plan och katamaran. Varje typ har sina fördelar och nackdelar, så det är viktigt att välja den som passar dina behov bäst.
Köl: Kölbåtar har en uppblåsbar köl under vattnet som ger båten en viss stabilisering. Ofta ett lite lägre pris. Detta kan vara bra för att fiska eller för att hålla båten på rätt kurs. Nackdelar med kölbåtar är att de kan vara svårare att manövrera i trånga utrymmen, den vandrar gärna från sida till sida vid bogsering, de är inte så stabila, de kan vara lite långsammare än andra båttyper.

Plan: Har en platt undersida och ingen köl, vilket gör dem lätta och snabba. De  är lätta att manövrera och kan vara bra för att utforska små vatten i lugnare vatten. Nackdelar är att de kan vara instabila och kan rulla lättare än kölbåtar, kan ta skada på botten när man kör upp på klippor m.m.

Katamaran: Katamaranskrov har två parallella skrov som ger båten hög stabilitet och gör den lätt att manövrera. Enklare att ta sig nära land och går fint i sjö. De kan vara bra för att fiska, dyka och håller båten på rätt kurs. Nackdelen är att de kan ha ett lite högre pris än andra båttyper.

Det är svårt att säga vilken typ av skrov som är den bästa eftersom det beror på vad du planerar att använda båten för. Det kan vara en bra idé att prova olika typer av gummibåtar och se vad som passar dig bäst.

2024-03-25T10:58:15+01:00februari 3rd, 2023|Vanliga funderingar|

Vilken gummibåt ska jag välja?

Många båtar tillverkas av PVC-väv, men det finns också båtar gjorda av andra material som t.ex. hypalon och neopren. PVC-väv har en lägre kostnad och det är inte lika hållbart som andra material men finns även den i olika kvalitéer, för ökad livslängd är det en fördel att ha en väv med extra UV-skydd. Hypalon är ett mycket hållbart material som används ofta till gummibåtar avsedda för yrkesanvändning, men det är också mer kostsamt. Neopren är ett annat hållbart material som används.

Viktigt att tänka på tillverkningstekniken när du väljer en gummibåt. Det finns båtar med så kallade multichamber-konstruktioner, vilket innebär att båten har flera separata luftkammare som gör den mer stabil och säkrare att använda. Gummibåtar med endast en luftkammare per ponton  är enklare och billigare att tillverka men medför en stor risk om olyckan skulle vara framme och någon av pontonerna läcker luft ute på sjön.
Är sömmarna limmade eller svetsade? Det kan du läsa om i ett separat inlägg.
Det är viktigt att titta på olika designer och fabrikat när du väljer en gummibåt. Vissa märken har rykte om sig att tillverka högkvalitativa båtar medan andra märken kanske inte har samma rykte. Jämför olika märken och modeller för att få en uppfattning om vad som passar dig bäst.

Slutligen, tänk på din budget när du väljer en gummibåt. Det finns båtar i alla prisklasser, så det finns något för alla. Men det är viktigt att komma ihåg att du oftast får vad du betalar för, det kan vara värt att spendera lite extra pengar på en bättre kvalitetsbåt.

2024-04-24T17:33:49+01:00februari 3rd, 2023|Vanliga funderingar|

Optimal storlek på min gummibåt

Det finns ett stort antal olika uppblåsbara båtar på marknaden som skiljer sig från varandra, inklusive längd. Hur väljer man den optimala storleken på båten så att en, två eller fler personer bekvämt får plats inuti? Denna fråga ställs inför varje båtköp oavsett om man är fritidsfiskare eller friluftentusiast. För att bestämma den optimala längden på båten måste du bestämma dig för vilket ändamål och i vilken omfattning du ska använda gummibåten. Först efter det studerar du de tekniska egenskaperna hos en gummibåt från olika tillverkare, jämför och köper din favoritmodell. Det finns flera faktorer som spelar in vid val av längd på en båt.

Lastkapacitet, vad klarar den i vikt?
Utrymme, för antal personer och last?
Prestanda, vad vill jag?
Pris?

2023-02-03T21:16:12+01:00februari 3rd, 2023|Vanliga funderingar|

Köpa en uppblåsbar gummibåt till fiske?

Det finns en del saker att tänka på när du ska köpa en uppblåsbar gummibåt för fiske. Här är några faktorer du kan beakta:

1. Båtens storlek: Välj en båt som passar för hur du tänker använda den. Om du tänker fiska på mindre vatten kan en mindre båt räcka, medan du kan behöva en större båt om du tänker fiska på större sjöar eller ha fler personer med dig.
2. Material: Gummibåtar kan tillverkas av olika typer av material. Tänk på vad du ska använda båten till och välj ett material som passar dina behov. Det är bra om ytorna på durken har ett extra halkskydd.
3. Prestanda: Se till att båten har bra prestanda och stabilitet, så att du kan fiska bekvämt och säkert. I flera stabila gummibåtar kan du även stå upp säkert och fiska.
4. Pris: Jämför olika båtar och priser innan du bestämmer dig för en modell. Se till att du får bra kvalitet för pengarna.
5. Tillbehör: Tänk på vilka tillbehör du behöver, till exempel förvaringsväskor, paddlar, åror, pump och förvaringsväskor.

Se till att du har allt du behöver för att kunna använda båten på bästa sätt.

2023-02-03T21:32:05+01:00januari 6th, 2023|Vanliga funderingar|

Titel

Till toppen